Drachtster Orgeldagen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De jaarlijkse Drachtster Orgeldagen vonden in 2016 plaats in de maand april. Er werden concerten gegeven, er was een excursie langs historische orgels en een aantal orgelleerlingen uit de regio presenteerde zich met een programma in Gereformeerde Kerk De Fontein in Drachten.

 

Het openingsconcert vond plaats op zondag 3 april in kerkelijk centrum Trinitas te Heerenveen, aanvang 15.30 uur. Bij deze gelegenheid presenteerde Peter van der Zwaag het gerestaureerde Reil-orgel (1959) met een Bachprogramma. Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met Kerkconcerten Heerenveen. Vervolgens gaf Jochem Schuurman op zaterdag 9 april om 20.00 uur een orgelconcert op het Van Dam-orgel in de Mariakerk te Buitenpost.

 

Op vrijdag 15 april, aanvang 20.00 uur, stond de historische Sint Agathakerk te Oudega centraal. Daarin werd een concert gegeven door het vrouwenensemble FFF onder leiding van Hendrikje van den Berg, Marieke Stens (hobo) en Ruthger Franssen (orgel). Er werden werken van onder andere Johann Seb. Bach, Max Reger en Johan G. Koers uitgevoerd.

 

Aansluitend was er op zaterdagmiddag 16 april een orgelexcursie langs een drietal Bakker en Timmenga-orgels. Er werd om 13.30 uur gestart in de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen (Bakker en Timmenga 1900). Vervolgens werd de Hervormde Kerk te Langezwaag bezocht (Bakker en Timmenga 1901). Het laatste orgel in deze reeks was dat van de Hervormde Kerk te Nijega (Bakker en Timmenga 1894). De excursie stond onder leiding van Johan G. Koers en Jochem Schuurman; het orgel in de kerk te Nijega werd gepresenteerd door Riemke Dijstra (organiste van de kerk).

 

Op vrijdag 22 april, aanvang 19.00 uur, lieten orgel- en pianoleerlingen uit de regio zich horen in Gereformeerde Kerk De Fontein te Drachten. Een programma voor en door jong en oud.

 

Deze editie van de Drachtster Orgedagen werd afgesloten met een orgelconcert in Gereformeerde Kerk De Fontein in Drachten. Dit vond plaats op zaterdag 23 april, aanvang 20.00 uur, en werd gegeven door Jochem Schuurman. Dit concert was tevens onderdeel van een reeks activiteiten, die dit jaar werden georganiseerd in verband met het 50-jarig bestaan van het Pels-orgel in deze Drachtster kerk.

 

Voor meer informatie kan men zich wenden tot de beide organisatoren van het geheel: Jochem Schuurman en Johan G. Koers.